Het weer in Wenen
Click for Wenen, Oostenrijk Forecast
Arke.nl
Aanmelden Nieuwsbrief

home | sitemap | contact   

Oostenrijk, officieel de Republiek Oostenrijk, is een land in Centraal-Europa. Oostenrijk grenst in het westen aan Zwitserland en Liechtenstein, in het noorden aan Duitsland en TsjechiŽ, in het oosten aan Slowakije en Hongarije en in het zuiden aan ItaliŽ en SloveniŽ.

Zakencultuur

Oostenrijkers zijn enigszins terughoudend in het aangaan van zakelijke relaties. Men gaat niet over ťťn nacht ijs. Zakelijk gezien streeft men naar langdurige relaties. Het persoonlijke contact speelt een grote rol, zeker bij het initiŽren van contacten. Als de relatie tot stand is gekomen, is het niet nodig om 'bij elkaar de deur plat te lopen'. Men stelt het over het algemeen op prijs als de buitenlandse relatie met enige regelmaat zijn gezicht laat zien.
In de omgang zijn Oostenrijkers vrij formeel. Zakelijke relaties zullen niet snel getutoyeerd worden en ook niet bij de voornaam worden aangesproken. Men spreekt elkaar aan met 'Herr' of 'Frau'. Oostenrijkers zijn gek op titels. Personen met een academische titel worden dan ook bijvoorbeeld aangesproken met: 'Herr Doktor' of 'Frau Professor', ook via de telefoon.
De formele houding komt ook tot uiting in de kleding. Bij zakelijke afspraken wordt zakelijke kleding gedragen. Voor de man is dit een (donker) kostuum of combinatiekostuum met das. Vrouwen hebben meer vrijheid in hun kledingkeuze maar ook voor hen geniet zakelijke kleding de voorkeur.
Bij onderhandelingen kan een Oostenrijker zich flexibel opstellen. Als bijvoorbeeld producten niet in een bepaalde verpakking kunnen worden geleverd, neemt men genoegen met de voorhanden zijnde verpakking. Men verwacht overigens wel dat de flexibiliteit wederzijds is.

Talenkennis
Hoewel Oostenrijkers over het algemeen een redelijke talenkennis bezitten, stellen zij het op prijs gesprekken in de Duitse taal te voeren. Daarbij is het belangrijk om de taal goed te beheersen. Het wordt niet als een probleem ervaren als men de taal niet accentloos spreekt. De Oostenrijkse zakenpartner verwacht wel van zijn buitenlandse gesprekspartner dat deze de Duitse taal grammaticaal goed beheerst.

Afspraken
Voor zakelijke gesprekken maakt men bij voorkeur van tevoren een afspraak. Dit kan telefonisch, per fax, per brief of per e-mail. Vaak kan men al heel vroeg terecht voor een afspraak omdat men in Oostenrijk gewend is om vroeg te beginnen, vaak al om 08.00 uur 's morgens. De werktijden lopen tot ongeveer 17.00 uur en worden onderbroken voor een lunchperiode. Het is moeilijk om op vrijdag een afspraak te krijgen na de lunch. De vrijdagmiddag is veelal bestemd om zich voor te bereiden op het weekend. Zeker in de periode dat er kan worden geskied, willen veel mensen gebruik maken van deze mogelijkheid.

Visitekaartjes en presentatiemateriaal
Bij een afspraak is het gebruikelijk een visitekaartje te overhandigen aan alle personen die aan het gesprek deelnemen. Visitekaartjes worden bij voorkeur in de Duitse taal gedrukt. Het verdient aanbeveling om in ieder geval de functie die men in het bedrijf bekleedt, te vermelden.
Oostenrijkers stellen daarnaast een degelijke presentatie van een product op prijs. Dat geldt voor het product zelf, maar ook voor de verpakking, brochures en promotiemateriaal. Het spreekt vanzelf dat dit in de Duitse taal geschiedt.
Hoewel Oostenrijkers enigszins behoudend zijn ten aanzien van verpakking en presentatie, is men wel gevoelig voor producten 'die eruit springen'. Oostenrijkers zijn erg vooruitstrevend met nieuwe technieken, bijvoorbeeld op het gebied van ICT en telecommunicatie.

Bron: EVD-informatieMeer informatie: | Adverteren | Disclaimer