Het weer in Wenen
Click for Wenen, Oostenrijk Forecast
Arke.nl
Aanmelden Nieuwsbrief

home | sitemap | contact   

Oostenrijk, officieel de Republiek Oostenrijk, is een land in Centraal-Europa. Oostenrijk grenst in het westen aan Zwitserland en Liechtenstein, in het noorden aan Duitsland en Tsjechië, in het oosten aan Slowakije en Hongarije en in het zuiden aan Italië en Slovenië.

Staatsinrichting

Staatsinrichting
Oostenrijk is een bondsstaat die uit negen federale deelstaten (Länder) bestaat: Burgenland, Kärnten (Karinthië), Niederösterreich (Neder-Oostenrijk), Oberösterreich (Opper-Oostenrijk), Salzburg, Steiermark (Stiermarken), Tirol, Vorarlberg en Wien (Wenen).
De deelstaten hebben autonome bevoegdheden op het gebied van onderwijs, cultuur, milieu, ruimtelijke ordening en infrastructuur. De bondspresident, de hoogste vertegenwoordiger van de republiek, wordt sinds 1951 rechtstreeks door het volk gekozen. De ambtstermijn bedraagt zes jaar met een maximum van twee termijnen.
De bondspresident verzoekt meestal de voorzitter van de grootste politieke partij een kabinet samen te stellen. Na samenstelling van een kabinet benoemt de president de voorzitter van de grootste politieke partij doorgaans als bondskanselier. De bondskanselier staat aan het hoofd van de regering.
Het Oostenrijkse parlement bestaat uit de 'Nationalrat' (183 leden, vergelijkbaar met de Tweede Kamer) en de 'Bundesrat' (62 leden, vergelijkbaar met de Eerste Kamer). Beide Kamers vormen tezamen de Bondsvergadering en zijn als zodanig het wetgevende orgaan van de republiek. Elk door de Nationalrat aangenomen wetsvoorstel wordt ter goedkeuring aan de Bondsraad voorgelegd. De voorzitter van de Bondsraad wordt bij toerbeurt door de deelstaten geleverd. De Nationalrat wordt om de vier jaar gekozen.
Overeenkomstig de betekenis van het federalisme berust de uitvoerende macht in de deelstaten bij de 'Landeshauptmann'. De deelstaten hebben het recht om aangenomen wetten voor de Hoge Raad aan te vechten als de mening bestaat dat er inbreuk wordt gemaakt op hun landelijke bevoegdheden. Regionale wetten worden door de regionale Kamers aangenomen.

Binnenlandse politiek
De verkiezingen in 2006 zijn gewonnen door de sociaal-democratische SPÖ. Daarmee is de regering van de christen-democratische (ÖVP) en de rechtse BZÖ vervangen door een coalitie van de SPÖ (68 zetels) en de ÖVP (66 zetels). Het kabinet wordt geleid door bondskanselier Alfred Güsenbauer (SPÖ), die is aangewezen door Heinz Fischer, de president van Oostenrijk. De volgende parlementsverkiezingen staan gepland voor oktober 2010.

Bron: EVD-informatieMeer informatie: | Adverteren | Disclaimer