Het weer in Wenen
Click for Wenen, Oostenrijk Forecast
Arke.nl
Aanmelden Nieuwsbrief

home | sitemap | contact   

Oostenrijk, officieel de Republiek Oostenrijk, is een land in Centraal-Europa. Oostenrijk grenst in het westen aan Zwitserland en Liechtenstein, in het noorden aan Duitsland en TsjechiŽ, in het oosten aan Slowakije en Hongarije en in het zuiden aan ItaliŽ en SloveniŽ.

Reis en Verblijf

Reisdocumenten
Bij een bezoek aan Oostenrijk is een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart verplicht.
Sinds 1 januari 2006 is bij een verblijf van meer dan drie maanden een registratiecertificaat (Anmeldebescheinigung) nodig. Dit kan in Wenen bij het Magistrat der Stadt Wien of via de districtbesturen (Bezirkshauptmannschaft) waar men is aangemeld, worden verkregen.

Hotels
De duurdere hotels zijn te vinden in de grote steden. Het nationaal toeristenbureau kan u behulpzaam zijn bij de keuze van uw onderkomen: http://www.tiscover.at/.

Vervoer
De luchthavens Wenen, Graz, Linz, Salzburg, Klagenfurt en Innsbruck bedienen zich van een aantal internationale luchtvaartmaatschappijen. Het is raadzaam in Oostenrijk gebruik te maken van het spoorwegsysteem of een gehuurde auto. Een 'Autobahnvignet', een soort milieubelasting, is verplicht voor auto's. Ook huurauto's vallen onder deze verplichting. Deze stickers zijn in Nederland verkrijgbaar bij de ANWB. In Oostenrijk zijn ze verkrijgbaar bij de automobielclubs, postkantoren, benzinestations en aan de grens.

Fooien
Over het algemeen wordt 10 procent fooi gegeven aan kelners en taxichauffeurs.

Valuta
Euro.

Feestdagen
Nieuwjaarsdag, 1 januari
Driekoningen, 6 januari
Paasmaandag, 24 maart
Dag van de Arbeid/Hemelvaart, 1 mei
Pinkstermaandag, 12 mei
Sacramentsdag, 22 mei
Maria Hemelvaart, 15 augustus
Nationale feestdag, 26 oktober
Allerheiligen, 1 november
Onbevlekte Ontvangenis, 8 december
Kerstmis, 25 en 26 december

Openingstijden
Winkels: maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur.
Zaken en industrie: maandag tot en met vrijdag van 08.00tot 16.00 uur.
Banken: maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 15.00 uur.
De openingstijden in het centrum van Wenen zijn ruimer, op zondag zijn alle winkels (op de stations uitgezonderd) echter gesloten.


Tijdverschil
Geen tijdverschil met Nederland.

Voltage
220 V/50 Hz.

Maten en gewichten
Toepassing van het metrieke stelsel.

Handelstaal
Duits is de voertaal en handelstaal. Met Oostenrijkse bedrijven die internationale contacten buiten West-Europa hebben, kan ook in de Engelse taal gecommuniceerd worden.

Godsdienst
De Oostenrijkse bevolking is overwegend rooms-katholiek (ongeveer 78 procent). Verder is ongeveer 5 procent protestant en belijdt ongeveer 4,5 procent andere godsdiensten. Ongeveer 10 procent is niet ingeschreven bij een kerkgenootschap.

Gezondheidszorg
De medische zorg is in Oostenrijk goed georganiseerd. Een medische verzekering met een dekking in Oostenrijk is aan te bevelen.

Bron: EVD-informatieMeer informatie: | Adverteren | Disclaimer