Het weer in Wenen
Click for Wenen, Oostenrijk Forecast
Arke.nl
Aanmelden Nieuwsbrief

home | sitemap | contact   

Oostenrijk, officieel de Republiek Oostenrijk, is een land in Centraal-Europa. Oostenrijk grenst in het westen aan Zwitserland en Liechtenstein, in het noorden aan Duitsland en TsjechiŽ, in het oosten aan Slowakije en Hongarije en in het zuiden aan ItaliŽ en SloveniŽ.

Geografie & Klimaat

Geografie
Oostenrijk wordt omgeven door acht landen: Duitsland in het noordwesten, Zwitserland en Liechtenstein in het westen, ItaliŽ en SloveniŽ in het zuiden, Hongarije in het oosten, Slowakije in het noordoosten en TsjechiŽ in het noorden.
Het westelijke en zuidelijke gedeelte van Oostenrijk worden gedomineerd door de Alpen, het noorden en oosten zijn vlakker en heuvelachtig. Het hoogste punt van Oostenrijk is de Grossglockner in KarinthiŽ (3.798 m). De Donau doorkruist het land van west naar oost over een lengte van 350 km. Bijna de helft (46 procent) van het land is bedekt met bossen. Hiermee is het een van de dichtstbeboste landen van Europa.

Klimaat
Karakteristiek voor Oostenrijk is het door Atlantische stromingen beÔnvloede, Midden-Europese overgangsklimaat. Van het westen naar het oosten neemt de invloed van het zeeklimaat af en die van het landklimaat toe. Grote delen van Oostenrijk staan gedurende het grootste gedeelte van het jaar onder invloed van westen- of noordwestenwinden. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht en tussen zomer en winter zijn in West-Oostenrijk kleiner dan in het oosten. Overal valt voldoende regen die echter van het westen naar het oosten geleidelijk afneemt. Het land kan wat klimaat betreft in drie zones verdeeld worden: het oosten met een landklimaat en het eigenlijke alpinegebied met een typisch alpineklimaat (veel neerslag, korte zomers, lange winters). Het overige bondsgebied heeft een gematigd Midden-Europees overgangsklimaat.

Bron: EVD-informatieMeer informatie: | Adverteren | Disclaimer